Wat is het verschil tussen Grafisch Ontwerp en Grafische Vormgeving?

In Achtergrond by admin

De begrippen “Grafisch Ontwerp” en “Grafische Vormgeving” worden nogal eens door elkaar gehaald, wat mij betreft is er een duidelijk verschil tussen deze twee grafische beroepen.

Grafisch Ontwerp

Een grafisch ontwerper is iemand die een ontwerpuitdaging vanaf de wortel aanpakt, de ontwerper denkt inhoudelijk na en komt met een totaal oplossing.

Het maken van een goed ontwerp kan pas plaatsvinden na intensieve analyse, wij vinden het belangrijk om uitgebreid met onze klanten te overleggen over bijvoorbeeld hun identiteit (logo-ontwikkeling en huisstijl) of hun huidige bedrijfsvoering en toekomstplannen en verwachtingen (jaarverslag en corporate brochure). Na deze gesprekken gaan wij op basis van kernwaarden aan het werk om een ontwerp te maken dat aansluit bij deze uitgangspunten.

Pas wanneer het ontwerp klaar is, dus wanneer de uitgangspunten op een visuele manier zijn weergegeven beginnen wij met vormgeven.

Lees hier meer over Logo- en Huisstijlontwikkeling >>

Grafische Vormgeving

De grafisch vormgever zoekt naar een optimale manier om het ontwerp “vorm te geven”, is minder met de inhoud bezig en meer met uiterlijke kenmerken.

In dit onderdeel van het proces wordt gekeken naar alle aspecten die het ontwerp mooi of minder mooi kunnen maken, bijvoorbeeld naar de exacte kleurstelling, naar verhoudingen tussen verschillende elementen, de vormgever maakt een mooie lay-out, et cetera.

We kijken tijdens het vormgeven heel precies naar ieder detail van het ontwerp, of het hier nu gaat om een logo of een brochure. Zonder de uitgangspunten van het ontwerp uit het oog te verliezen optimaliseren we de vormgeving.

Lees hier meer over Jaarverslag Ontwerp >>

Als het goed is zorgt een goede vormgeving er voor dat het ontwerp (het uitgangspunt) wordt versterkt.

Het is zeker niet zo dat een van de twee expertises belangrijker is dan de ander. Het meest ideale eindresultaat wordt bereikt door een optimaal ontwerpproces gevolgd door een goed vormgevingsproces.

Neem contact met ons op voor meer informatie over Grafisch Ontwerp & Vormgeving >>